Calendar
Dec 2023
DLMaMiJVS
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

A fi român

 

Cu o seară în urmă, am avut o discuție aprinsă, cu un om apropiat mie. El și soția sa, tocmai s-au întors dintr-un periplu prin câteva țări, aflate în jurul Alpilor. Era plin de nemulțumire vis-a-vis de români, și ”această cloacă, care-i Romania”. M-a durut. Am fost deranjat de modul său de a se exprima și, mai grav, de a simți.

Ei călătoresc de mulți ani, mult, în fiecare an, de câteva ori pe an, în diverse țări, cu mijloace de transport diverse. Au văzut zeci de țări. Au avut și în alți ani diverse incidente neplăcute – de exemplu, într-un an, la atenționarea unei trecătoare, l-a prins de mână pe un român ce tocmai îi sustrăgea telefonul, etc, - dar nu am constatat o asemenea vehemență la el.

De această dată, era furios și indignat. Peste măsură. Cam peste tot unde a fost, a trebuit să suporte diferite neplăceri, atunci când a s-a aflat că-s români.

Lucrurile ce păreau clare înaintea plecării, pregătite gospodărește, din vreme, cu confirmări pe mail, au devenit incerte, sau total compromise. Rezervările de camere la hoteluri, aflând că sunt români, au devenit o problemă. Șicane și gesturi obscene ale lucrătorilor de la aeroport, tratament și atenție diferită, acordate – sau mai bine zis neacordate – în avion, etc. etc.Toate acestea, pentru că sunt români !

Întrebarea lui firească, a fost : ” Cât de multe mizerii, și cât de mulți dintre ei, au făcut românii ce au fost pe acolo, dacă au generat o asemenea psihoză ? ”...

Dincolo de revolta mea, de principiu, sunt nevoit și eu, la fel ca noi toți, de altfel, să ținem cont de această stare de fapt, cu totul nefericită, dar reală. Se știe atitudinea francezilor, italienilor, etc, ...

Statul Român e vinovat grav, prin cei ce au fost la conducerea lui, atunci când au acceptat numele de rrom, în loc de țigan ! Cei mai mulți cred că Romania, e țara romilor, deci toți suntem țigani !

Grav este că, pentru a nu supăra pe Tanti Europa sau America, deși nu le-a cerut nimeni explicit acest lucru, parodiile noastre de guvernanți, de ieri și de azi, tac ! Tac cu nesimțire și vinovăție ! N-au nici o atitudine fermă, concretă, clarificatoare !

Mai nefericit, este totuși faptul, că românii noștri, parcă pentru a confirma eticheta, se comportă ca-n țigănie, mulți dintre ei, acasă și aiurea !

Ar fi nevoie de o mobilizare a Părții celei mai Conștiente a Poporului Român, pentru a solicita programe clare de educație și comportament, începând cu copiii de la Grădi, cu sisteme de coerciție conctrete, pentru cei ce le încalcă. Cu votarea legislației necesare.

Dacă Tanti Europa se revoltă, că le încălcăm ” libertățile ” acestor indivizi, îi trimitem la ei, și le retragem cetățenia și dreptul de a trăi în Romania, să se spele ei pe cap cu acești ” oropsiți ”!

Vi se pare o utopie ? Dar așa e mai bine ? Ce reprezintă acum pentru noi valoare ? Ce-a făcut de exemplu, clasa politică, pentru cei ce au suferit privațiuni multiple și continuu, sau și-au jertfit viața, pentru Românism și România ?

A-ți auzit sau văzut o atitudine despre trecerea la Domnul, la 15 septembrie, a celui care a fost rezistentul basarabean Valeriu Graur , cel pentru care aceste Valori au fost Sfinte, mai presus de viața sa ?

Așa să ne ajute Dumnezeu, după Simțirea, Gândurile, Vorbele și Faptele Noastre !

Ioan Savu, Timișoara, 30.09.2012

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator