Calendar
Mar 2024
DLMaMiJVS
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
  • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
    (Albert Einstein)

  • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
    (Edmund Burke)

  • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

  • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
    (Rainer Maria Rilke)

  • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Davos - Remodelarea lumii: consecinţele pentru societate, politică şi întreprinderi

 

Atitudinea ”deștepților” e clar reactivă, urmare a greșelilor fundamentale de strategie egoistă, speculativă, disprețuitoare și catastrofală, a ”bogaților și puternicilor” lumii.

VINA CRIMINALĂ a ”Conducătorilor” români, de toate felurile, e cu atât mai mult de scos în evidență, cu cât e mai clară O CRIZĂ A APEI, la nivel mondial, vorbindu-se de posibile RĂZBOAIE generate de CRIZA APEI!

Mă refer la acceptarea vinovată, răuvoitoare și criminală a utilizării pe întinse teritorii naționale- cvasitotalitatea lor, de metode intens mâncătoare și grav poluatoare de apă, în asemenea conjuncturi posibile și foarte probabile a CRIZEI APEI.

FRACTURAREA HIDRAULICĂ, puternic lăudată si fervent susținută de președintele Băsescu și premierul Ponta, consumă LA UN SINGUR FORAJ, între 119 milioane și 149.000.000 litri de apă, pe care o amestecă cu nisip și în jur de 1.000 de substanțe chimice grav poluante, și se injectează cu presiune de 2.000 de atmosfere, la adâncimi de până la 6.000 metrii, pe o rază de până la 6 kilometrii, cu foraje continuate radial, orizontale - până la peste 30 - de jur împrejurul fiecărui foraj!

Acest amestec chimic foarte poluant, radioactiv și penetrant necontrolat, în urma acelor URIAȘE EXPLOZII SUBTERANE, rămâne, conform aplicării criminale a tehnologiei în SUA, cam 50% în subsol, migrând necontrolat, în tot subsolul și INFESTÂND RESURSELE DE APĂ DE ADÂNCIME și PÂNZA FREATICĂ de suprafață!

Exploziile violente subterane, antrenează în contact cu aceste substanțe, ajungând apoi în apele de la diferite adâncimi și de la suprafață și ROCILE NATURAL RADIOACTIVE, aflate în mod obișnuit acolo.

Cealaltă parte de 50% de amestec otrăvitor și radioactiv, e depozitată în iazuri de suprafață, ce poluează aerul , suprafețele agricole și apele de suprafață, râurile, etc. În afara acestora, se mai adaugă marja dovedită de 7-14% de pierderi acceptate tehnologic la utilaje, din fabricație, plus neglijențele, uzurile, scurgerile accidentale, etc.

Acestor li se adaugă scurgerile, neglijențele, uzurile, scurgerile accidentale ale iazurilor de decantare, de mare întindere, de la suprafața solului!

Substanțele din iazurile de decantare poluiază și aerul, prin evaporare natural, plus cea realizată prin dispersia fină, sub presiune, cu diuze speciale, în atmosferă!

Urmează apoi stropirea drumurilor și terenurilor, din autospeciale, pentru a scăpa de mari cantități din această otravă, ce ajung și ele, în atmosferă, în sol, în râuri, în pânza freatică, în FIINȚELE ÎNCĂ VII!!!

În SUA, în zonele afectate pe arii foarte largi, pentru oamenii a căror sănătate a fost afectată foarte grav - copii, adulți și vârstnici – pe lângă biserici, s-au organizat BĂNCILE de APĂ. Acestea sunt bidoane de apă, donate de cei din zone neafectate, ce adună pe lângă biserici cantități mininale de apă, ce e apoi livrată nenorociților afectați!

Oricum, aceste cantități sunt insuficiente pentru: băut, făcut mâncare și spălat, fără a mai lua în calcul animalele, a căror sănătate e afectă grav și udarea grădinilor, etc.

Apa afectată e imposibil a fi trecută prin stații de epurare - volumul e uriaș - neștiindu-se nici componența și natura amestecurilor chimice, acestea fiind ținute secrete de către firmele utilizatoare, protejate de licențe!!!

În acest caz, nu se pot găsi neutralizatori – dacă există, ne având acces la lista substanțelor chimice utilizate, cantitățile, concentrația și combinația compușilor lor!

La nivel domestic, s-a dovedit că prezența masivă a compușilor precum benzenul, nu poate fi reținută de filtre, trecând prin ele!

GÂNDIȚI-VĂ că dacă în SUA distanțele dintre localități sunt foarte mari - de exemplu, pe o zonă de 11.000 Km pătrați sunt numai 6.000 de locuitori, și aceia au avut și au de suferit EFECTE CATASTROFALE - ce se poate întâmpla în ROMÂNIA?!? La noi, pe o suprafață cu diametrul de 12 km, rezultată de aria de cuprindere direct, de la o singură sondă, pot fi cuprinse 2,3,4 sate, cu o populație mai mare decât cea de pe 11.000 de km pătrați, în America!

Pe 11.000 de km pătrați, la noi sunt 2-3 județe! GÂNDIȚI-VĂ LA IMPACT!

Gândiți-vă că efectele sunt pe multiple planuri, cu efecte ce se interpotențează!

Toate aceste cantități uriașe de apă ce EI LE OBȚIN GRATIS și PRIORITAR, conform clauzelor contractuale acceptate ticălos, vor fi transportate cu cisterne uriașe, ce vor distruge drumurile precare existente, supunând trepidațiilor și dărâmării casele satelor noastre!

Răsturnarea accidental a unei cisterne cu zeci de mii de litrii de astfel de substanțe, fără a mai vorbi de deversarea intenționată, a produs în zonele în care a avut loc – în SUA și Australia, de exemplu, catastrophe ecologice!

Gândiți-vă numai la potențialul calculat al răului, și veți avea o imagine minimă a răului! Zone întinse deșertificate, remanența în sol și apă a otrăvurilor și substațelor radioactive, DE ZECI SAU CHIAR SUTE DE ANI!

Căutați pe net și vedeți Harta suprafețelor a căror subsol a fost concesionat. Veți vedea că TOATĂ ZONA NEMONTANĂ, DE JUR ÎMPREJURUL ȚĂRII precum și PODIȘUL TRANSILVANIEI și DEPRESIUNEA HAȚEGULUI, au fost concesionate la diverse societăți americane, ungurești, austriece, rusești(zona de Vest), etc.

Practic ÎNTREGUL POTENȚIAL AGRICOL al României, poate fi compromis! Sigur, atunci când în Europa Occidentală, este de mult timp o criză de supraproducție – 20% din terenurile agricole, anual, rămân din dispozitii ale Comunității Europene, necultivate, pentru a nu spori această CRIZĂ de SUPRAPRODUCȚIE, pentru a CONTROLA PREȚURILE produselor agricole, intrarea Poloniei și României – mari deținători de terenuri fertile, propice agriculturii productive, cu mare potențial deci, în Comunitatea Europeană, a acutizat această criză și implicațiile ei!!!

Ar fi deci de mirare că Tanti Europa, închide ochii și nu dă Directive împotriva FRACTURĂRII HIDRAULICE, ci numai Recomandări?

Cum vi se pare în această IMINENTĂ CRIZĂ A APEI, declarația halucinantă, de anul trecut(2013), a acelui director elvețian(?) de la Nesttle, care a declarat că: NU I SE PARE NORMAL CA MILIARDE DE OAMENI DE PE PLANETĂ, SĂ AIBĂ ACCES GRATUIT SAU FOARTE IEFTIN LA APĂ și că, atenție, APA TREBUIE S-O CUMPERE ÎMBUTELIATĂ, DE LA EI!!!

CREDEȚI CĂ AR DORI ORICE OM NORMAL, UN AȘA VIITOR PENTRU ȚARA SA, POPORUL SĂU, VIITORUL LOR?

Acum, ce părere aveți de PREȘEDINTE, PRIMUL MINISTRU ȘI CEI CE-I ÎNCONJOARĂ SAU MANIPULEAZĂ ȘI A CELOR CE SE LASĂ MANIPULAȚI DE CĂTRE ACEȘTIA?

AȚI VREA SĂ FIȚI ÎN OCHII FAMILIILOR, A COPIILOR DV, A NEPOȚILOR, A PRIETENILOR, A ȚĂRII, A LUI DUMNEZEU, PĂRTȘI LA RĂU CU ACEȘTIA, CHIAR ȘI PRIN NEIMPLICARE?

Gândiți-vă că dacă există un control și o manipulare a statelor, a oamenilor, prin controlul celorlalte resurse, prin INFESTAREA PE ARII EXTINSE A APEI și CONTROLAREA STRICTĂ A RESURSELOR NECONTAMINATE, lucrurile vor fi cu adevărat grave!

Petrol și altele, dacă nu folosești, supraviețuiești. Mergi pe jos, dacă nu mai poți cu mașina, mai iei o haină mai groasă, chiar și veche dacă ți-e frig, mai mănânci o buruiană și supraviețuiești flămând, dar fără apă cât supraviețuiești ? …

"Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic". (Edmund Burke)

Cel de-al 44-lea Forum economic mondial a luat sfârşit într-o ambianţă incontestabil schimbată faţă de reuniunile anterioare. În plan economic, Forumul a fost marcat de o revenire la optimism, în ciuda accentuării inegalităţilor la nivelul planetei. Economia mondială este încă în convalescenţă, dar - au recunoscut participanţii la dezbateri - creşterea economică a demarat. Criza bancară nu mai este un pericol, cel puţin în acest moment. Asanarea finanţelor publice a devenit o prioritate şi, mai ales, tot mai numeroşi mari patroni anticipează o îmbunătăţire a conjuncturii mondiale în următoarele 12 luni.

"Dacă Europa nu va adopta poziţii radicale în următoarele 12-20 luni, a avertizat în intervenţia sa Pierre Nanterme, directorul general francez al cabinetului de consiliere ACCENTURE, nu vom avea doar 5 sau 10 ani de creştere economică atonă, ci 20 sau chiar 25 de ani". Anul acesta, Forumul a fost marcat de o puternică prezenţă diplomatică din spaţii geografice cândva absente sau puţin reprezentate (Asia şi Africa).

La sfârşitul săptămânii trecute, la Davos (Elveţia) s-au desfăşurat lucrările celui de-al 44-lea Forum economic mondial.

Aproape 2.500 de invitaţi, între care 40 şefi de stat sau de guvern, 1.500 conducători de întreprinderi, şefi ai tuturor organizaţiilor internaţionale (ONU, FMI, OMC etc), lideri sprituali, intelectuali au avut posibilitatea - în cadrul a circa 250 sesiuni - să abordeze o temă cu totul nouă pentru astfel de reuniuni: "Remodelarea lumii: consecinţele pentru societate, politică şi întreprinderi".

De ce această temă? În ultimii ani, sublinia Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv al Forumului, reuniunile de la Davos au fost adeseori dominate de tot felul de crize şi interconexiunea lor cu globalizarea. Fie că era vorba de criza financiară mondială, de revoluţiile arabe sau de riscul dispariţiei monedei unice europene, liderii lumii veneau la Forumul de la Davos cu o agendă şi răspunsuri adaptate la problemele de moment. Dacă la vremea respectivă s-ar fi înţeles că ne aflăm în faţa unei lumi în devenire, în transformare şi din ce în ce mai pronunţat interconectată, inevitabil s-ar fi constatat şi faptul că această lume era din ce în ce mai inegală şi mai instabilă. Nimeni, însă, a relevat dl. Schwab, nu avea o idee clară asupra modului în care să se răspundă la această dublă evoluţie.

Nimeni nu a putut sugera tipul de guvernare reclamat de noua complexitate a lumii. Noi, însă, ştim preţul pe care l-am plătit şi încă îl mai plătim pentru această indecizie şi lipsa de unitate şi de coordonare. Astăzi, constată Klaus Schwab, ne aflăm în faţa unei situaţii diferite.

Conflictul din Orientul Mijlociu, cel din Marea Chinei, atitudinea FED în ceea ce priveşte calendarul ieşirii progresive din politica sa monetară acomodantă, sau puzderia de 75 milioane de tineri fără locuri de muncă la nivelul planetei reprezintă tot atâtea riscuri de deflagraţie pe termen scurt. Or, toată această situaţie, sublinia Schwab, este "rezultatul unui eşec colectiv" în gestionarea consecinţelor globalizării. Un eşec ce s-a construit de-a lungul ultimelor zeci de ani. Constatăm abia acum că militanţii antimondializării au avut dreptate la sfârşitul secolului trecut, când atrăgeau atenţia că sistemul nostru internaţional de guvernare nu mai este adaptat la actuala lume într-o schimbare atât de rapidă, la complexitatea bulversărilor economice, politice şi sociale în derulare.

În absenţa unor crize imediate, participanţii la Forumul economic mondial de anul acesta s-au aplecat asupra unor evaluări pe termen lung care să vizeze reorganizarea lumii şi pregătirea ei în vederea unor "eventuale cutremure"... "Este momentul să depăşim evaluarea riscurilor pe termen scurt", a lansat Klaus Schwab. "Rolul nostru este să facem în aşa fel încât, în anii care vin, oportunităţile oferite de mondializare să ajute la contracararea riscurilor pe care tot ea le implică".

Riscurile pentru economia mondială în următorii 10 ani

Cu câteva zile înaintea reuniunii de la Davos, organizatorii evenimentului au dat publicităţii - cu rol de bază de discuţii - o analiză a prezentului şi viitorului economiei mondiale în următorii zece ani.

Este un raport intitulat "Global Risks 2014" şi are 60 de pagini în care au fost prezentate riscurile principale pentru economia mondială în următorii zece ani. Documentul s-a bucurat de o mare atenţie din partea invitaţilor la Davos, el fiind elaborat de firme renumite în domeniul evaluării riscurilor şi al asigurărilor (Marsh&McLennan, Swiss Re, Zurich Insurance Grup), precum şi de universitari de la Université Nationale de Singapour, Oxford Martin School, Wharton School. În ciuda unor semne evidente ale unei relansări la nivelul planetei, raportul "Global Risks 2014" prezintă o listă de 31 de scenarii, selecţionate şi clasate de un grup de 700 experţi mondiali din 68 de state, în funcţie de probabilitatea şi gradul lor de periculozitate.

Raportul a identificat cinci categorii de riscuri (în domeniile economic, mediul înconjurător, tehnologic, social şi geopolitic), dar pe primul loc sunt situate riscurile legate de economie şi de schimbările de climă.

Crizele financiare, nivelul ridicat al şomajului, accentuarea inegalităţii veniturilor sunt considerate - şi ele - ca având un puternic impact în următorul deceniu, la fel ca posibilele catastrofe provocate de schimbările de climă sau de crizele legate de sursele de apă. Ceea ce însă distinge raportul de anul acesta, remarcă Jennifer Blanke, economist şef al Forumului economic mondial, sunt gravele consecinţe ce pot să apară din cauza interconectării la nivel mondial între riscurile amintite.

Raportul oferă în context un exemplu: legătura dintre inegalităţile de venituri şi instabilitatea politică, sau între schimbările de climă şi eventuale războaie pentru surse de apă. În afara problemelor legate de tendinţele izolaţioniste ale unor ţări şi a slăbiciunilor în domeniul guvernanţei economice mondiale, raportul "Global Risks 2014" conferă un loc special unei probleme extrem de preocupante pentru următorii zece ani - pauperizarea tinerilor.

De atenţie specială în raport se bucură situaţia tinerilor născuţi între 1990 şi 2000, cei mai expuşi şomajului. Cei mai afectaţi, în ultimii ani, sunt consideraţi tinerii din Orientul Mijlociu şi din unele ţări europene, în special Spania şi Grecia. Potrivit raportului, confirmat şi de participanţii la dezbateri, în ţările în curs de dezvoltare trăiesc 90% din tinerii planetei şi majoritatea nu au locuri de muncă sau lucrează ilegal. Situaţia nu este mai bună nici în ţările dezvoltate, unde tinerii sub 30 de ani, deşi au studii, sunt nevoiţi să accepte locuri de muncă ce nu corespund pregătirii lor.

"După misiunea de pompieri, a venit rândul arhitecţilor"

Jean-Marc Vittori, specialistul cotidianului "Les Echos" în problematica Forumurilor de la Davos (prezent de mai mulţi ani la aceste evenimente), sublinia într-o corespondenţă că, în opinia majorităţii interlocutorilor săi de la Forum, în ultimul an, situaţia la nivel mondial s-a schimbat mult în bine. Incendiul financiar s-a calmat, în ciuda unor "reaprinderi" în câteva ţări europene şi emergente.

Activitatea economică a redemarat în America, dar şi într-o bună parte a Europei. "După perioada în care a fost necesară intervenţia în calitate de pompieri, concluziona Vittori, a venit vremea arhitecţilor care trebuie să reabiliteze casa... Căci edificiul mondial se clatină şi trebuie consolidat".

Dezbaterile din numeroasele reuniuni, grupuri de dezbateri au arătat că primul şi principalul "şantier de lucru" - apreciat multă vreme la Davos drept o chestiune colaterală a progresului - sunt inegalităţile, considerate acum drept un mare risc, o frână în calea creşterii economice.

Raportul întocmit de ONG-ul Oxfam (apărut şi în presa noastră la începutul săptămânii trecute) arată o situaţie de-a dreptul surprinzătoare: doar 85 bărbaţi şi femei de pe planeta noastră deţin un patrimoniu cumulat egal cu patrimoniul jumătăţii celei mai sărace părţi a lumii. O astfel de crasă inegalitate este, într-adevăr, o sursă de mare risc pentru viitoarea evoluţie şi stabilitatea lumii.

Al doilea "şantier de lucru" este reprezentat, potrivit multora dintre experţii prezenţi la Davos, de sănătate, transporturi, educaţie, muzică şi media, domenii în care, aşa cum declara Klaus Schwab, directorul executiv al Forumului de la Davos, "nu suntem destul de pregătiţi".

Al treilea "şantier de lucru"se referă la un alt aspect extrem de important: planeta înregistrează schimbări profunde. Ea va avea în 2050 o populaţie de aproape 9 miliarde de locuitori. Africa a început să se afirme, urmând Asia (anul acesta au venit la Davos preşedinţii a nu mai puţin de 12 state africane, interesaţi de evoluţiile la nivel mondial şi locul ce le revine în amplele procese în derulare).

Din Asia, au fost prezenţi lideri care nu au mai participat vreodată la un astfel de Forum. Premierul japonez Shinzo Abe nu numai că a venit pentru prima oară la Davos, dar a avut încredinţată misiunea de a rosti cuvântul de deschidere a Forumului din acest an. Pentru prima oară a fost prezentă şi Dilma Roussef, preşedinta Braziliei. De remarcat însă că nu a fost prezent niciun şef de stat din Uniunea Europeană, cu excepţia lui David Cameron, un obişnuit participant la întâlniri de o asemenea anvergură, şi a doi oficiali (nu de rangul cel mai înalt), respectiv Jose Manuel Barroso şi Mario Draghi.

Prudenţă în dezbaterea problemelor relansării creşterii economice

Fără îndoială, situaţia la nivel mondial este mai bună şi semne de optimism pentru viitor s-au desprins cu prisosinţă din previziunile lui Zhu Min, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional. Americanii "respiră", confortaţi de ultimii indicatori conjuncturali.

Chinezii au avut anul trecut o creştere economică de 7,7% - ritm ce nu poate să nu provoace invidie liderului oricărei ţări dezvoltate de pe planetă -, iar europenii dau semne de ieşire din dificultate. Nimeni însă nu a avut curajul să avanseze cifre privind performanţe vizate anul viitor, aşa cum se obişnuia în anii anteriori lui 2009. Nu au fost ocolite nici efectele crizei. A fost din nou evocată existenţa unei zone euro ce "continuă să cumuleze handicapuri": un şomaj la cote foarte mari, bănci cu probleme, finanţe publice epuizate. Nimeni nu a rostit previziuni triumfale. Laureatul Premiului Nobel Michael Spence a vorbit în termeni destul de prudenţi despre o "relansare parţială" a creşterii în SUA, susţinând că este nevoie de timp pentru o reechilibrare a creşterii economice. Laura Tyson, profesor la Universitatea Berkley şi fosta consilieră a preşedinţilor Clinton şi Obama, a explicat şi ea, referindu-se la SUA, că repartiţia veniturilor în ţara sa devine un obstacol major în calea creşterii economice. Există în acest moment - reamintea Paul Polman, director general la Unilever - 56 milioane de americani care beneficiază de "bonuri de masă". Un participant neprevăzut şi-a adus - şi el - contribuţia la dezbateri: Papa Francisc. O premieră la acest Forum. El a adresat celor prezenţi la Davos un mesaj în care a cerut "decizii, mecanisme vizând o mai bună distribuţie a bogăţiilor, crearea de locuri de muncă, ajutorarea săracilor pentru a ieşi din situaţia de asistaţi sociali".

Economişti, şefi de întreprinderi - preocupaţi de soarta Europei

Se poate spune că situaţia în Europa a revenit la normal? Nu încă, au răspuns "în cor" economişti, şefi de întreprinderi europeni prezenţi la Davos.

Într-o declaraţie pentru presă, Christophe Margerie, şeful grupului petrolier francez TOTAL, a mers până la a spune că "Europa trebuie considerată ca o ţară emergentă", că "ea are nevoie să fie reconstruită în totalitate pentru a putea relansa creşterea economică".

Nu luaţi declaraţia aceasta ca o provocare, a mai spus Christophe Margerie, dar Europa "nu poate fi considerată drept economie avansată în genul celei americane sau celei japoneze... Europa, a cărei economie se zbate într-o creştere lentă, un şomaj considerabil şi o inflaţie foarte slabă... trebuie să-şi reconceapă modelul economic". Axel Weber, fost preşedinte al Bundesbank, actualmente preşedintele Consiliului de administraţie al băncii elveţiene UBS, citat de corespondentul la Davos al ziarului "Le Monde", declara că, în ciuda unor semne de relansare în Europa, "ea se repartizează în manieră inegală pe continent".

"Este încă prea devreme pentru a vorbi de revenirea la creştere", a afirmat economistul american Kenneth Rogoff, subliniind că "nu au fost înlăturate toate obstacolele - demografice, din domeniul energetic sau al datoriilor". Dacă Scandinavia şi Marea Britanie par să fi redemarat creşterea, iar Germania continuă să se comporte bine, remarcă Martin Sorell, directorul general britanic al grupului de publicitate WPP, asistăm, concomitent, la o curbă în "U" în care "Franţa este în permanentă cădere, unde Italia a atins baza inferioară şi unde Spania începe să se remonteze". Analizând - şi el - situaţia actuală din Europa, Giuseppe Recchi, preşedintele grupului petrolier italian ENI, a atras atenţia că, astăzi, "Europa este pe cale să piardă o întreagă generaţie... Dacă un tânăr nu reuşeşte să-şi găsească de lucru în decurs de 3-4 ani, el riscă să ajungă la vârsta de 30 de ani un şomer permanent".

Unii invitaţi europeni din sfera economică au evocat riscul - în anii următori - al unui scenariu european cu creştere economică lentă (în jur de 1% pe an), cu un şomaj structural ridicat (între 9 şi 11% din populaţia activă) şi cu o datorie publică plafonată la circa 100% din PIB.

"Dacă Europa nu adoptă poziţii radicale în următoarele 12-20 luni, avertiza Pierre Nanterme, directorul general francez al cabinetului de consiliere ACCENTURE, nu vom avea doar 5 sau 10 ani de creştere economică atonă, ci 20 sau chiar 25 de ani".

Sursa: Curierul Național, Davos - Remodelarea lumii: consecinţele pentru societate, politică şi întreprinderi Economie mondiala - Maria Capitaine

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator