Calendar
Oct 2023
DLMaMiJVS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Ne-am asumat riscul să murim pentru voi, și-o să murim dacă e nevoie!

 

Găsiți, o parte din acele momente dramatice și inălțătoare in același timp, pe: youtube http://wp.me/pjejF-1A și http://mariusmioc.wordpress.com, filmate, atunci, de vis-Ă�-vis, de către Paul Sofran.

Acestea nu sunt vorbe. Acestea sunt AFIRMAREA ȘI ASUMAREA UNUI RISC MAJOR, in momente de mare dramatism, intr-o Timișoară eroică și determinată, in 20 Decembrie 1989, spuse din suflet, atunci cand totul e VIAȚĂ TRĂITĂ PROFUND ȘI TREPIDANT, cand fiecare vorbă putea fi ultima rostită, cu sufletul in palmă, oferit Țării și Neamului tău! Acestea le-am spus miilor de timișoreni, in fața Comitetului Județean PCR Timiș, la tratativele avute cu fostul Prim Ministru Constantin Dăscălescu.

Atunci, prin voia Domnului, am fost primul om, și singurul de altfel, ce, față in față cu un așa inalt demnitar comunist, am cerut următoarele:
1. Demisia lui Nicolae Ceaușescu, președintele de atunci al Romaniei;
2. Demisia Primului Ministru;
3. Demisia Guvernului;
4. Constituirea unui Guvern al Salvării Naționale;
5. Numele celui ce a dat ordin să se tragă in Timișoara;
6. Numărul morților;
7. Numărul răniților;
8. Primirea morților Revoluției, pentru a-i ingropa după Datina Străbună;
9. Eliberarea tuturor arestaților din Revoluție;
10. Transmisie in direct la Radio și TV, de la Timișoara, pentru a vedea Țara și lumea, ce vor timișorenii;
11. Tiprirea la poligrafie, a doleanțelor noastre, pentru a fi diseminate oamenilor; 12. Alegeri Libere;
13. Inițiativă privată in economie;
14. Retragerea armatei, din oraș, in cazărmi.

Credeți că a fost ușor, să faci asta, intr-o Timișoară izolată de Țară și de lume, cu armata și toate autoritățile represive ale statului comunist, pe străzi, inarmate, după ce zile intregi s-a tras, au murit, au fost răniți și arestați oameni?

Credeți că a fost ușor să te gandești că nu-ți mai vezi nevasta și copiii niciodată?

Credeți că a fost ușor să fi amenințat de nenumărate ori că vei fi impușcat, iar tu să continui să faci ce simțeai că e necesar, cu orice risc?!

Credeți că e ușor să-ți depășești condiția existenței diurne, eram informatician, analist-programator la Intreprinderea de Detergenți Timișoara, și să găsești in tine resurse de care nici nu știai că există, pentru a face față unor complexe și complicate situații pentru care nu te-ai pregătit niciodată conștient și specific, asta sub presiune maximă, cu iminentul risc de a fi impușcat, după nenumărate amenințări directe?!?

Credeți că eu știam dimineața că voi conduce o coloană imensă, plecată de la Intreprinderea Optică, AEM, Electrotimiș, adunand zeci de mii de oameni, mulți km printr-o Timișoară ocupată și asediată, unde s-a murit, trecand pe la Consulatul Yugoslav pentru a transmite lumii că NOI NU MAI VREM COMUNISM, pentru ca apoi să fiu nevoit să fac față acelor indelungate tratative, incepand de la amiază.

Și ce-am obținut?

Am obținut, in 20 Decembrie 1989, atunci cand țara dormea incă, cand eram izolați de lume, două lucruri majore: 1. RETRAGEREA ARMATEI de pe străzi, in cazărmi,
2. ELIBERAREA a 987 DE ARESTAȚI, DIN ZILELE REVOLUȚIEI!

Asta, cand Ceaușescu era incă președinte, cand comuniștii incă erau siguri că stăpanesc Romania! Mulțumesc celor care au fost alături de mine acolo, formand un Comitet Cetățenesc : Petre Petrișor, Ioan Marcu, Adela Săbăilă, Petre Boroșoiu, Sorin Oprea, Petre Juravle, Rodica , Corneliu Pop, Mircea Mureșan, Valentin Vartan, etc, precum și zecilor de mii de timișoreni.

Tot atunci, in Timișoara, la 20 decembrie 1989, la Operă, s-a constituil un alt Grup de Inițiativă, care a declarat TIMIȘOARA ORAȘ LIBER DE COMUNISM, inființandu-se apoi, Frontul Democrat Roman, primul partid nou inființat. Dintre inițiatori: Ioan Chiș, Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Sabin Mărieș, etc.

Intr-o lume ce se dorește a fi sărăcită de Dumnezeu și tot ce inseamnă El, devastată de dezbinări și minciuni, Revoluția Romană din Dcembrie 1989, declanșată la Timișoara, pentru mine personal, dar și pentru și o Timișoară solidară, ce a fost in stradă atunci, izolată o săptămană de țară și de lume, a fost și rămane un moment de referință curat și luminos, indiferent ce hăhăie și latră simbriași nenorociți ai unor interese mizeabile! Vai de sufletele lor, de trompete ale răului, ce se străduiesc să maculeze toate momentele luminoase ale acestui popor!

Doresc acestui Neam, să-și limpezescă Năzuințele, să-și unească energiile, călăuzindu-le pe Calea Implinirii Menirii!

La mulți ani romani! La mulți ani in Lumină, Romania!

Cu incredere,

Ioan Savu, Timișoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator